Στα όνειρα της ασφάλειας ξυπνας φυλακισμένος

 

Οι πρυτανικές αρχές, με αφορμή την παρουσία των Ρομά στους πανεπιστημιακούς χώρους έθεσαν ως αναγκαιότητα τη πραγμάτωση των παρακάτω ενεργειών για αύξηση της ασφάλειας: Αγορά ενός αυτοκινήτου για περιπολίες, αύξηση ένστολων φρουρών (9 στο σύνολο), τοποθέτηση και λειτουργία μπαρών και φυλακίων στις εισόδους του πανεπιστημίου, εγκατάσταση θυρών βαρέου τύπου και συναγερμών, κλείδωμα ανοιχτών αιθουσών και φωταγώγηση προαυλίων χώρων. Τέλος στοχοποιούνται καταλήψεις στο χώρο του πανεπιστημίου και απομακρύνονται περιθωριοποιημένα στοιχεία όπως οι ρομά.

Εμείς από την πλευρά μας αναγνωρίζουμε ότι πίσω από την φαινομενική ασφάλεια και έλεγχο που μας πλασάρουν, στόχος τους είναι η καθολική αποστείρωση του πανεπιστημίου σε κάθε πτυχή και έκφανση του, καθώς και η απονέκρωση των πολιτικοκοινωνικών διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα εκεί. Αυτή η αποστείρωση, σε πρώτο επίπεδο, μεταφράζεται στην δραστική μείωση των εναπομείναντων ελεύθερα προσβάσιμων χώρων, καταστέλλοντας την αυτόνομη και πολύμορφη δράση ατόμων και συλλογικοτήτων. Σκοπός του συστήματος είναι,στα πλαίσια του πανεπιστημίου-επιχείρηση, να ταυτιστεί στην συνείδηση των ίδιων των φοιτητών με έναν υπό συνεχή επιτήρηση χώρο όπου θα χτυπάς κάρτα και θα ελέγχεται η κάθε σου κίνηση, και παράλληλα η λειτουργία του να περιορίζεται στην προετοιμασία των μελλοντικών πειθήνιων εργαζομένων που θα νοιάζονται μόνο για την εργασιακή τους ανέλιξη πατώντας στα πτώματα των διπλανών τους,αγνοώντας τα ταξικά τους συμφέροντα, ένα πιστό σιχαμερό αντίγραφο μιας »καλοστημένης» επιχείρησης. Σε δεύτερο επίπεδο, τα μέτρα καταστολής στο χώρο του πανεπιστήμιου είναι ένας ακόμη τρόπος που εξασφαλίζει την οχύρωση του, αλλά και την διασφάλιση της ομαλής συνέχειας των κερδών και των ερευνών των μεγαλοκαθηγητάδων. Τέλος, δεν θα αφήνεται χώρος για καθημερινές πολιτικές ζυμώσεις, για αυτοοργανωμένες δομές και κινηματικές διαδικασίες που θα έρχονται σε σύγκρουση με την κανονικότητα και την κατεστημένη καθαρότητα που θέλουν να μας επιβάλλουν.

Από όλη αυτή την ιστορία με τις μπάρες, τα φυλάκια και τους σεκιουριτάδες το μόνο που φαίνεται ξεκάθαρο είναι ότι κράτος και κεφάλαιο ξερνάνε καταστολή για οτιδήποτε δεν χωράει στις δικές τους νόρμες και αντιδράει στην αστική τους νομιμότητα. Για άλλη μια φορά είναι σαφές πως το κράτος στο σήμερα υιοθετεί την λογική και την πρακτική της μηδενικής ανοχής και έτσι απογυμνώνεται από τον κοινωνικό μανδύα του κράτους πρόνοιας που φαινομενικά επιδείκνυε,παίρνοντας την ολοκληρωτική μορφή του κράτους ασφάλειας. Από την άγρια φυσική καταστολή των κοινωνικών αγώνων, την ρατσιστική επιχείρηση ξένιος δίας, την εισβολή σε καταλήψεις και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους μέχρι την συνεχή μπατσοκρατία σε γειτονιές και δρόμους, είναι προφανές πως αυτό το σάπιο σύστημα σε μία συνθήκη »κρίσης» θέλει να ελέγξει όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης ζωής. Η πολιτική αδιαφορία και η απάθεια απέναντι στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, η αναγωγή σε φυσική καθημερινότητα της ύπαρξης ένστολων σε κάθε γωνία, η απαξίωση κοινωνικών εξεγέρσεων και αδιαφορία απέναντι στην καταστολή, αποτελούν νοοτροπίες που παράγονται και προωθούνται από αυτό το σάπιο σύστημα και ταυτόχρονα αναπαράγονται από την κοινωνία, οδεύοντας προς την κατεύθυνση του κανιβαλισμού. Στην προκειμένη, στο πανεπιστήμιο αυτές οι κανιβαλιστικές λογικές τείνουν να ενισχύσουν μία καθημερινότητα αλληλορουφιανιάς, ανταγωνισμού μεταξύ των φοιτητών, ρουσφετιών και αποπολιτικοποίησης.

Όσο για τους ρομά, το μόνο σίγουρο είναι ότι το ίδιο το κράτος που εδώ και καιρό έχει επιλέξει συνειδητά να τους κρατήσει στο περιθώριο, έρχεται σήμερα και τους ανάγει σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα του πανεπιστημίου, δημιουργώντας κλίμα φόβου γύρω τους (δημοσιεύματα με παραποιημένα στοιχεία π.χ. ένας βιασμός που δεν έγινε ποτέ) και τέλος τέλος τους χρησιμοποιεί σαν πρόφαση για να καταστείλει οτιδήποτε περεκλείνει από τα όρια ελέγχου του ή »περισσεύει» από το πανεπιστήμιο-τσιφλίκι του. Άλλοστε σε ένα πανεπιστήμιο που κυριαρχεί η μίζα και »νόμιμη» κλεψιά, με μεγαλοκαθηγητάδες, επιχειρήσεις, κράτος και κεφάλαιο να κερδοφορούν από τα ερευνητικά project με ιδιωτική και κρατική χρηματοδότηση, μόνο αφελές άτοπο και άκαιρο θα ήταν η πλάστιγκα της κοινωνικής κατακραυγής να γέρνει εις βάρος των ρομά. Αυτή η κοινωνική κατακραυγή συντηρείται και αναπαράγεται από τα ίδια τα φοβικά σύνδρομα που την δημιούργησαν. Φοβικά σύνδρομα που το ίδιο το κράτος χρησιμοποιεί εργαλειακά για να εντείνει όλο και περισσότερο τον ρατσισμό, διασπώντας τους από κάτω αυτής της κοινωνίας.

Για εμάς κάθε τύπου κατασταλτικές μέθοδοι και λογικές θα μας βρίσκουν απέναντί τους. Σε ένα κράτος που γίνεται και όλο πιο ολοκληρωτικό, σε ένα κόσμο καπιταλιστικής βαρβαρότητας, κοινωνικού κανιβαλισμού, απάθειας, ελέγχου και επιβεβλημένης ασφάλειας, προτάσσουμε τον καθημερινό αδιαμεσολάβητο αγώνα όλων των καταπιεσμένων για να διεκδικήσουμε τις κλεμμένες μας ζωές.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΒΙΑΙΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗΗ ΜΟΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙ Α ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ,ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s