Όταν το κράτος δεν θέλει να δώσει ούτε ψίχουλα, δίνει καταστολή και φασισμό.

Εν καιρώ συστημικής κρίσης, το κράτος υποτιμά την εργασία, τα εργατικά δικαιώματα και καταργεί τα στοιχεία του κράτους πρόνοιας το ένα μετά το άλλο(όπως η παιδεία και η υγεία). Το μόνο που έχει να δώσει πλέον είναι καταστολή και ασφάλεια. Σε τέτοιες εποχές, το κεφάλαιο φέρνει στο προσκήνιο ένα από τα όπλα του, τον φασισμό, με αποτέλεσμα η κοινωνία να πολώνεται και ένα κομμάτι της να στρέφεται προς ολοκληρωτικές και φασιστικές λογικές, θεωρώντας πως εκεί βρίσκεται η λύση.

Το κράτος με σκοπό να εφαρμόσει στην πράξη τις προσταγές του κεφαλαίου, εγκαταλείπει σιγά σιγά τις τυπικότητες της αστικής δημοκρατίας και γίνεται όλο και πιο απολυταρχικό και αστυνομικό. Θύματα του είναι η εργατική τάξη και οποιοδήποτε κοινωνικό κομμάτι προσπαθεί να αντισταθεί σε αυτή την επίθεση. Ταυτόχρονα, δεν χρειάζεται τους μετανάστες μόνο για την φθηνή εργατική τους δύναμη όπως παλιότερα που χρησιμοποιούνταν για κάθε χαμαλοδουλειά που υπήρχε. Πλέον τους χρειάζεται για να αποτελέσουν τον αποδιοπομπαίο τράγο της αντίδρασης της ελληνικής κοινωνίας. Η λογική αυτή ενισχύεται από τα Μ.Μ.Ε, τα οποία ξαφνικά ανακαλύπτουν στο πρόσωπο των μεταναστών την εγκληματικότητα, θέτοντας τους όλους υπαίτιους για ατομικές πράξεις μικρής μερίδας αυτών. Επιχειρήσεις σκούπα, αστυνομικά πογκρόμ, στρατόπεδα συγκέντρωσης, χιλιάδες προσαγωγές και συλλήψεις είναι μερικοί από τους τρόπους επίθεσης του κράτους στους μετανάστες.

Τα εγκλήματα που θέλει αλλά δεν μπορεί να κάνει ακόμα το επίσημο κράτος, αναλαμβάνουν να τα κάνουν νεοναζιστικές, παρακρατικές οργανώσεις και στην παρούσα φάση τον ρόλο αυτόν τον έχει πάρει η χρυσή αυγή. Η χ.α. προβάλλει ένα αντισυστημικό, αντιδραστικό προφίλ, ενώ στην πραγματικότητα κάνει τις βρομοδουλειές του κράτους, χρησιμοποιώντας το τυφλό εθνικιστικό μίσος των μελών της. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που τους βρίσκουμε χέρι-χέρι με τους μπάτσους και να στηρίζουν απεργοσπασίες, καταδεικνύοντας την παρακρατική τους δράση.

Στις δράσεις κράτους και παρακράτους έρχονται να συμπληρωθούν οι όλο και περισσότερες ρατσιστικές τσιρίδες των ντόπιων, που βλέπουν ως πρώτο και κύριο πρόβλημα τους  μετανάστες. Αντιδρούν στη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης όχι για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά επειδή τους θεωρούν μίασμα και απειλή για την περιοχή τους, βλέπουν με καλό μάτι τις επιχειρήσεις σκούπα, τα πογκρόμ των φασιστών και επικροτούν ανάλογες εγκληματικές ενέργειες.

Θεωρούμε πως ο μόνος τρόπος για να αντισταθούμε στην εξαθλίωση που οδηγούμαστε, είναι η δημιουργία ριζοσπαστικών δομών ντόπιων και μεταναστών, που να αντιτάσσονται στην λογική της οποιασδήποτε εκμετάλλευσης και να λειτουργούν με αλληλεγγύη και ισότητα. Ενάντια στις φασιστικές πρακτικές του κράτους, τις ναζιστικές λογικές και τις εγκληματικές ενέργειες του παρακράτους, στον κοινωνικό κανιβαλισμό, αρνούμενοι την κοινωνική ειρήνη στο όνομα της εθνικής ενότητας.

“Στο τέλος δεν θα θυμόμαστε τα λόγια των εχθρών μας, αλλά την σιωπή των φίλων μας.”

M.L. King

ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s