Λίγα λόγια πάνω στη συγκυρία

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται όλο και  μεγαλύτερη όξυνση των ταξικών διαφορών και της επίθεσης του κράτους και του κεφαλαίου προς τα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας με πρόσχημα την οικονομική κρίση. Το κεφάλαιο και τα αφεντικά έχοντας ως πάτημα την κρίση οδηγούν μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας στην εξαθλίωση, ενώ παράλληλα προασπίζουν και αυξάνουν τα συμφέροντα τους.

Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την κατάσταση έπαιξε η σταδιακή υποτίμηση της εργασίας από προηγούμενα χρόνια με διάφορες μορφές όπως η ανασφάλιστη εργασία, η ενοικίαση εργαζομένων, η μερική απασχόληση και το καθεστώς stages. Το κράτος επικαλούμενο τα εθνικά συμφέροντα και την δήθεν ανάταση της εθνικής οικονομίας ψηφίζει εξοντωτικά -για τους κάτω της κοινωνίας- νομοσχέδια. Οι επιπτώσεις όλων αυτών έχουν ήδη γίνει εμφανείς πλέον για όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας. Παράλληλα εμφανίζονται από πλευράς συντηρητικών κομματιών της κοινωνίας και φασιστών εθνικιστικές και πατριωτικές ρητορείες, που αφενός θέτουν ως αποδιοπομπαίους τράγους τους μετανάστες και αφετέρου επικαλούμενοι (ακόμα και οι αριστεροί) την εθνική ενότητα για την διάσωση της πατρίδας. Βλέπουν ως μοναδικό εχθρό τους πολιτικούς παράγοντες – πιόνια του παγκόσμιου καπιταλισμού (οι 300 βουλευτές, Μέρκελ , Σαρκοζί ) μένοντας την επιφάνεια του προβλήματος, αφού πιστεύουν πως αλλάζοντας τα πρόσωπα της εξουσίας θα αλλάξουν και οι δομές της κοινωνίας αποπροσανατολίζοντας τον κόσμο μη καταδεικνύοντας τον πραγματικό υπαίτιο δηλαδή τον καπιταλισμό και το κράτος που το προασπίζεται, μένοντας σε μικροαστικές – ρεφορμιστικές λογικές.

Αρκετά κοινωνικά κομμάτια αντιδρούν με πολύμορφους τρόπους. Με απεργίες που σε κάποιες περιπτώσεις είναι διαρκείας (χαλυβουργία, ελευθεροτυπία κ.α.) γυρνώντας την πλάτη στα μονοήμερα πανυγυράκια των κυρίων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Με μαζικές πορείες  εκατοντάδων χιλιάδων κόσμου, καθώς και με το κίνημα των πλατειών που αναμενόμενα είχε  ημερομηνία λήξης αφού δεν τέθηκαν πολιτικές στοχεύσεις. Παρόλα αυτά βρίσκουν απέναντι τους από τη μία τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους το οποίο φοβούμενο επερχόμενες εξεγέρσεις εξαπολύει είτε τους μπάτσους, είτε τους δημοσιογράφους (φερέφωνα της εξουσίας), και από την άλλη τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Ανάμεσα σε όλα αυτά χάνονται τα όποια ψήγματα του κράτους πρόνοιας είχαν απομείνει, με ένα από αυτά να είναι το πανεπιστήμιο. Με το νόμο της Διαμαντοπούλου του περασμένου Αυγούστου το πανεπιστήμιο γίνεται πλέον ακόμα πιο ταξικό, διαμορφωμένο στα χέρια του κεφαλαίου. Ήδη από τα προηγούμενα χρόνια αρκετές σχολές συμμετείχαν σε έρευνες προς όφελος κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων (εταιρεία συμφερόντων του Βαρδινογιάννη στους μηχανολόγους Πάτρας, εταιρεία συμφερόντων του Μπόμπολα στην αρχιτεκτονική Πάτρας, κ .α.). Πάνω σε αυτά τα δεδομένα θεωρούμε πως όποιο φοιτητικό κίνημα δημιουργηθεί με σκοπό την βελτίωση του πανεπιστημίου και μόνο, αδιαφορώντας για τις υπόλοιπες κοινωνικές δομές, δεν θα μπορούσε παρά να αποτύχει αφού τα προβλήματα του πανεπιστημίου είναι άμεσα συνδεδεμένα με αυτά της κοινωνίας. Πιστεύουμε  πως η υπόσταση μας στην κοινωνία δεν είναι μόνο ως φοιτητές και πως  οι αγώνες που πραγματοποιούμε δεν πρέπει να περιορίζονται στο χώρο του πανεπιστήμιου, αλλά πρέπει να αφορούν όλες τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές που μας απασχολούν ως άτομα και ως μέλη αυτής της κοινωνίας.

Κόντρα στην κοινωνική εξαθλίωση στην οποία μας οδηγούν εμείς αντιτάσσουμε την αυτοοργάνωση και την αυτονομία έξω από κομματικές λογικές και μικροσυμφεροντολογισμούς παίρνοντας τις ζωές μας στα χέρια μας. Αντί να συμμεριζόμαστε μόνο λογικές αντίστασης θεωρούμε πως θεμελιώνοντας ισχυρές κοινωνικές αντί-δομές από τα κάτω μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι απέναντι στην τρομοκρατία του κεφαλαίου και του κράτους.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s