Ποιοι Ειμαστε

Βλέποντας στην κατάσταση που βρισκόμαστε, το βιοτικό επίπεδο του μεγαλύτερου  κομματιού της κοινωνίας να πλησιάζει τον πάτο(αν υπάρχει πάτος) αντιλαμβανόμαστε πως ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε απ την εξαθλίωση στην οποία μας οδηγούν κράτος και κεφάλαιο είναι να συλλογικοποιηθούμε και να δράσουμε από κοινού. Θεωρούμε πως οι όποιες λογικές του «κοιτάω την πάρτη μου», του δεν «βαριέσαι ακόμα έχω να φάω» είναι αδιέξοδες και κοντόφθαλμες. Κι αυτό γιατί ακόμα κι αν λιώσεις στο διάβασμα ή στη δουλειά αν δεν είσαι «φραγκάτος» ή αν δεν έχεις άκρες δύσκολα θα τα βγάλεις πέρα. Επιπλέον τέτοιες λογικές είναι βούτυρο στο ψωμί των αφεντικών όταν βλέπουν πως δεν αντιδράς ακόμα κι όταν τίθεται το ζήτημα της ίδιας σου της επιβίωσης.

Βρεθήκαμε κάποια άτομα που δε γουστάρουμε να βλέπουμε στο σήμερα τη ζωή μας να βρίσκεται σε αδιέξοδο και να καθορίζεται από άλλους. Αποφασίσαμε λοιπόν, να φτιάξουμε το αυτόνομο σχήμα, μια ανοιχτή συλλογικότητα φοιτητών με σκοπό την παρέμβαση στη σχολή και στο πανεπιστήμιο ως τον χώρο στον οποίο κινούμαστε καθημερινά. Ταυτόχρονα, αυτό δεν σημαίνει πως θεωρούμε το πανεπιστήμιο κάτι ξέχωρο από την υπόλοιπη κοινωνία, αντίθετα οτιδήποτε επηρεάζει τον κοινωνικό ιστό έχει άμεσο αντίκτυπο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς, γιατί αυτόνομο και γιατί σχήμα. Αυτόνομο επειδή επιλέξαμε να δράσουμε έξω από οποιαδήποτε πελατειακή-κομματική σχέση(εν ολίγοις έξω από οποιαδήποτε σχέση διαμεσολάβησης). Επειδή επιλέξαμε εμείς οι ίδιοι το πώς θα λειτουργούμε, το πώς θα δρούμε, απαλλαγμένοι από αρχηγούς και ιεραρχίες. Κι αυτό γιατί, δεν πιστεύουμε πως υπάρχουν κάποιοι «ειδικοί» της πολιτικής, κάποια πιο έξυπνα μυαλά ή τέλος πάντων κάποιοι λίγοι στους οποίους θα αναθέσουμε τις τύχες της ζωής μας. Σχήμα επειδή επιλέξαμε να συλλογικοποιηθούμε  έξω από στενά ιδεολογικά πλαίσια αλλά βάζοντας κάτω τις απόψεις μας και(συν-)διαμορφώνοντας πολιτική άποψη. Αφήνουμε στην άκρη τους όποιους  ρατσιστικούς, σεξιστικούς(δηλαδή φασιστικούς ) διαχωρισμούς  που ο καπιταλισμός έχει γεννήσει και θρέφει και συμμετέχουμε όλοι ισότιμα. Στις διαδικασίες μας αντανακλάται το αποτέλεσμα του διαλόγου και της πολιτικής ζύμωσης μέσα από αντικρουόμενες πολλές φορές απόψεις. Για αυτό και κάνουμε λόγο για συνδιαμόρφωση, αφού ότι βγαίνει προς τα έξω είναι κομμάτι όλων μας. Να σημειώσουμε, πως στις αναλύσεις και στο λόγο μας ούτε το αλάνθαστο διεκδικούμε ούτε κατέχουμε την πάσα αλήθεια. Έτσι κι αλλιώς τις όποιες αλήθειες τις κρίνει η ιστορία και ο χρόνος.

Κλείνοντας , δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας επαναστάτες, ούτε πιστεύουμε πως δημιουργώντας το αυτόνομο σχήμα θα ρίξουμε τα θεμέλια του σάπιου αυτού καπιταλιστικού συστήματος. Άλλωστε η κοινωνία αν θέλει να αλλάξει δεν έχει ανάγκη από επαναστάτες αλλά από επαναστατημένους. Εν τέλει, βαρεθήκαμε την ξεφτίλα, τη μιζέρια, την απάθεια μέσα σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, θέλουμε να σπάσουμε τη λογική της ανάθεσης, να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα του αγώνα, να φτιάξουμε σχέσεις αλληλεγγύης, ισότητας και συντροφικότητας υπό το ταξικό πρίσμα των από κάτω αυτής της κοινωνίας, κι όσο γραφικό κι αν ακούγεται να πάρουμε την τύχη της ζωής μας στα χέρια μας.

Αυτόνομο Σχήμα Η/Υ 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s